Historie

Norsk Bergverksmuseum er et kultur- og naturhistorisk museum som forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger, og har nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien. Videre forvalter museet Norges Banks myntverkssamling, Kongsbergs industrihistoriske samling og Kongsberg skihistoriske samling .

Bergverksdrift før 1623

Bergverksdrift på kobbermalm nær dagens Kongsberg er kjent tilbake til 1400-tallet. Omkring 1540 var det drift på sølvholdig blymalm i området.

Kongsberg Sølvverk

Eventyret Kongsberg Sølvverk startet våren 1623 da gjeterbarna Helga Verp og Jakob Grosvold var ute med dyrene i åsene vest for det som er Kongsberg i dag. De hadde etter sagnet med seg en okse som stanget hornene i fjellet slik at det kom til syne noe som skinte. Dette tok barna med seg hjem til fedrene til Helga og Jakob, Arne Verp og Kristoffer Grosvold. De kunne med glede fortelle at de hadde funnet sølv!
Arne og Kristoffer smeltet sølvet og lagde knapper av det. Deretter reiste de rundt på Østlandet for å selge. En gang Arne var i Skien for å selge sølv, ble han arrestert. Under avhøret fortalte han den fantastiske historien om sølvfunnet. Han fortalte videre at sølvet var funnet nord i Sandsvær i en ås som på folkemunne ble kalt Sølvbergås.
Dermed startet sølveventyret.

Kongsbergs Sølvverk startet i 1623. På høsten 1623 får kong Christian 4. beskjed om sølvfunnet som er gjort i Norge og hans stattholder i Norge setter i gang Sølvverket på Kongsberg umiddelbart.

Idag er 300 gruvesjakter fortsatt intakt. Etter 335 år med gruvedrift står kulturmiljøet etter Kongsberg Sølvverk igjen med daganlegg i Gruveåsen og sentrum. Her finnes det ca. 300 gruvesjakter, mellom 1500 – 2000 skjerp og totalt ca 1000 km med gruveganger vertikalt og horisontalt.

Populært turistmål

Kongsberg Sølvverk ble tidlig et populært reisemål, og allerede på slutten av 1800-tallet var det faste åpningstider for sølvsamlingen i Smeltehytta og det var mulig å få omvisning i Kongens gruve:

dresinBesøg i Gruberne helst Hverdage för kl 4 e. m. – ikke lørdag
I Saggrenden er et aftrædelsesværelse for reisende, hvor man faar laant en lerredsoverkjole for at beskytte klærene mot smuds (man bør ha sterke sko) Man faar her ogsaa med sig en fører ind gjennem Kristians-stoll til Kongens grube. I regelen vil der nu være anledning til at kunne kjøre ind paa tralle. Det er en fart, som ikke saa let vil glemmes. Inden man har vænnet øinene til det svage lampeskin, har man paa trallen følelsen af, at man med lynets hastighed farer lige ind i afgrunden. Der er imidlertid ingen fare; der er endnu ikke sket nogen ulykke med trallekjørelsen i stollen. Arbeiderne stiger ned og op i den saakaldte ”Fahrkunst”, der er anbragt i Kongens grube.
Turen tar ca. 4 timer”

(DETTE ER ET UTDRAG FRA HEFTE OM KONGSBERG, UTGITT AV KONGSBERG TURISTFORENING i 1889)

Array
    [0] => WP_Term Object