AG-3 – 50 år i forsvarets tjeneste

Velkommen til markering av 50 års jubileum for AG3 – geværets historie.

Boklansering og paneldebatt kl. 15.00
Foredrag ved forfatter Askild Antonsen kl. 18.00.

Samme dag åpner en miniutstilling på museet som markerer jubileet.

AG3-geværet var kalde krigens håndvåpen i Norge. Forfatter og foredragsholder Askild Antonsen vil ta for seg en rekke aspekter ved AG3ens historie, bl.a. valget av AG3 som armégevær i Norge og om våpenet i detalj, samt Norges inntreden i NATO, den første militære gjenkjøpsavtalen og den norske industriutviklingen i kjølvannet av de voksende forsvarsbudsjettene.

Det første norske geværet ble levert 15. februar 1967. Femti år senere er geværet fortsatt i bruk i Forsvaret. AG3 var hovedvåpenet til den norske soldaten i nesten førti år. Etter årtusenskiftet fikk de fleste nytt gevær, men AG3 er fortsatt i bruk og har vært i kontinuerlig bruk i femti år.

Foredraget bygger på samtidig kildemateriale fra Forsvaret, Kongsberg Våpenfabrikk, intervjuer med ansatte i fabrikkene og brukere og verkstedansatte i Forsvaret.

Smeltehytta, Norsk Bergverksmuseum

Gratis inngang.

Vel møtt!

Om lag en million norske soldater husker AG3-geværet fra førstegangstjenesten. AG3 var geværet soldatene skulle forsvare fedrelandet med under den kalde krigen. Foredraget omfatter en rekke aspekter ved AG3ens historie. Askild Antonsen forteller om valget av AG3 som armégevær i Norge og om våpenet i detalj. AG3 var et industrieventyr for Kongsberg Våpenfabrikk og Raufoss Ammunisjonsfabrikker, som produserte mer enn 350.000 geværer på mindre enn ti år. 100.000 av dem ble produsert for Bundeswehr, 250.000 for Det norske forsvaret. I tillegg medførte den første gjenkjøpsavtalen for forsvarsmateriell, knyttet til kjøpet av Kobben-ubåtene, AG3-produksjon for Vest-Tyskland. Dette var en produksjonsavtale som var startskuddet for den voldsomme utviklingen omkring Kongsberg Våpenfabrikk i tiårene som fulgte.

I foredraget ser vi nærmere på Norges inntreden i NATO, den første militære gjenkjøpsavtalen og den norske industriutviklingen i kjølvannet av de voksende forsvarsbudsjettene. Foredraget er todelt med fokus på historien bak våpenvalget og en detaljert gjennomgang av Forsvarets bruk og behandling av geværet.

Antonsen. askild_maj2

Om foredragsholder:

Askild Antonsen er børsemaker, håndvåpenspesialist, formidler og skribent, med 40 års erfaring fra Forsvaret. Han er utdannet børsemaker fra Hærens yrkesskole for våpenteknisk befal, har stabsoffisersutdanning fra Hærens stabsskole og etatsutdanning innen materialadministrasjon/drift. Han var fagansvarlig for håndvåpen- og blankvåpensamlingen ved Forsvarsmuseet (Rustmester) fra 2001 til 2014. Fra 2014 har han vært teknisk saksbehandler våpen ved Forsvarsmateriell. Antonsen har skrevet lærebok for børsemakere, kuratert flere våpenhistoriske utstillinger, vært prosjektleder for samlingsplan og samlingsforvaltning ved Forsvarets museer, og fagkonsulent for boken Våpen. Han har formidlet våpenhistorie og våpenteknikk ved utallige foredrag, forelesninger og artikler. Redaktør og medforfatter til boken Skytevåpen benyttet av Forsvaret etter 1859 og initiativtaker og forfatter av boken AG3 – trofast tjener i Forsvaret gjennom femti år, som bli lansert på Kongsberg 15. februar.

Array
    [0] => WP_Term Object